Új szervezettel segítené a klinikai vizsgálatokat az Emmi

Megalakult a Nemzeti Egészségügyi Kutatási Ügynökség Nonprofit Kft.

Az egészségügyi ágazat tudományos tevékenységeinek összehangolására, a kutatások gyakorlati koordinálásának támogatására megalakult a Nemzeti Egészségügyi Kutatási Ügynökség (NEKÜ) – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi).

Az ügynökség célja, hogy a klinikai vizsgálatok és az orvostudományi kutatások támogatásával kimagasló innovációs környezetet teremtsen, ami új, magyar fejlesztésű technológiák és eljárások kidolgozására ad lehetőséget, növeli a hozzáadott értéket és a betegek számára szélesebb körben elérhetővé teszi az innovatív terápiákat.

“A NEKÜ elsősorban támogatói szerepet tölt be az orvostudományi és klinikai vizsgálatok felé, és fő célja és feladata a hazai klinikai vizsgálatok és orvostudományi kutatások minőségének a személyi és tárgyi feltételrendszereinek a javítása. A hazai kutatási irányvonalak gyakorlati alkalmazásában segíti a tudományos tevékenységet végző Országos Intézetek kutatóhelyeit, a kutatási központokat és egészségügyi ellátóhelyeket. A nemzetközi együttműködések keretében a szakterületekre vonatkozó jó gyakorlatokat megosztja és a kidolgozott struktúrákat tudástranszfer révén partnereinek átadja” – olvasható a közleményben.

123rf.com

Az Emmi kiemelte, jelenleg Magyarországon nem létezik olyan intézmény, amely kizárólag a klinikai vizsgálatok és az orvostudományi kutatások fejlesztésére és támogatására szakosodott. Ezért a hazai sajátosságok figyelembe vételével Kásler Miklós létrehozta az egészségügyi kormányzat felügyeletével működő szakmai testületet is: ez a Nemzeti Orvostudományi Kutatási Központot (NOKK).

A tárca szerint az új struktúrában a nemzetközi klinikai vizsgálatok becsatornázása lényegesen hatékonyabbá válhat, emellett az országos intézetek hálózatának kialakításával megvalósítható az egységesen magas minőségű kutatóhelyek kommunikációjának erősítése, továbbá a bizalomépítés, ami

“Magyarország nagyobb mértékű bevonását eredményezheti a nemzetközi klinikai vizsgálatokba”.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a NEKÜ ügyvezetőjének Tarnai Juditot nevezte ki, aki az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) általános igazgató-helyettese volt. (MTI)