Újabb 40 millió forintos bírság jogsértő hirdetések miatt

A versenyhivatal egy panamai vállalkozást büntetett már másodszor

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 40 millió forintos bírságot szabott ki egy panamai vállalkozásra, amiért nem igazolta megfelelően, hogy eleget tett a gyógyszerreklám miatti korábbi határozatnak.

Tavaly augusztusban a versenyhatóság 800 millió forintos bírságot szabott ki a Panamában bejegyzett Direct Group S.A.-ra, amiért különféle egészségügyi „csodaszereket”, például hallókészüléket, mágneses talpbetétet és engedély nélküli gyógyszereket reklámozott több magyar napilapban. A burkolt hirdetések egyebek mellett nem létező tudósok és kutatók ajánlásával, hamis tanúsítványokkal, illetve fiktív fogyasztói véleményekkel népszerűsítették a termékeket, emellett valótlan árkedvezményeket ígértek.

A GVH a külföldi cégre kirótt, jelentős versenyfelügyeleti bírság mellett arra kötelezte a jogsértő hirdetések hazai közzétevőjét, hogy előzze meg a hasonló reklámok jövőbeli megjelenését. A kiadó így a többi között felbontotta a Direct Group és az egyéb kapcsolódó vállalkozások szerződéseit, és megszüntette hirdetéseiket. A hatóság egyúttal eltiltotta a panamai céget is a jogsértő reklámgyakorlat folytatásától, bármely csatornán és eszközön.

A kötelezés teljesítését ellenőrző, most zárult utóvizsgálat feltárta, hogy a panamai vállalkozás – bár a kérdéses reklámok már nem elérhetőek és újabbak sem észlelhetőek – nem tett eleget a GVH által előírt, a jogsértés felszámolására vonatkozó igazolási kötelezettségének. Így nem igazolta, hogy a kifogásolt jogsértő gyakorlatokkal mikor és hogyan hagyott fel. A mulasztás miatt szabta ki a hatóság a 40 millió forintos bírságot a cégre.

Annak érdekében, hogy határozatainak végrehajtása minden esetben eredményes legyen, a versenyhatóság kötelezheti a jogsértő hirdetések közzétételéért felelős cégeket, bizonyos feltételekkel pedig kivételesen akár az eljárásban egyébként nem érintett közreműködőket is a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok megszüntetésére. A versenyhivatal így akkor is képes érvényt szerezni határozatainak, amikor azok elsődleges kötelezettje nem együttműködik a hatóságokkal, például az eljárás során nem érhető el, egzotikus országban van a székhelye, esetleg megszűnt vagy csődeljárás, felszámolás van folyamatban ellene. (MTI)