Újabb együttműködési megállapodást köt a Richter és az AbbVie

Ismét beérhetnek a magyar vállalat kutatásai

Neuropszichiátriai betegségekre kiterjedő együttműködést jelentett be a Richter Gedeon és az amerikai AbbVie gyógyszeripari vállalat.

A két cég közleménye szerint új, közös fejlesztési és licencszerződést kötnek olyan innovatív dopaminreceptor-modulátorok kutatására, fejlesztésére és értékesítésére, amelyek neuropszichiátriai betegségek kezelésére lehetnek alkalmasak. Az együttműködés a Richter által végzett preklinikai kutatásokon alapul, és számos, fejlesztésre kijelölt új molekulát érint.

A Richter és az AbbVie 15 éve együttműködnek központi idegrendszeri projektekben, aminek eredményei egyebek mellett a globálisan bevezetett cariprazine hatóanyagú készítmények.

A szerződés értelmében az együttműködés tartalmaz mind preklinikai, mind klinikai k+f tevékenységeket, amelyek költségeit a felek közösen viselik. A szerződés aláírásakor a Richter egy mérföldkőbevételre jogosul, emellett további mérföldkőbevételek válhatnak esedékessé a jövőbeni fejlesztés, törzskönyvezés és értékesítés során elért, a megállapodásban meghatározott célok teljesülésekor. Ezenfelül a Richter értékesítéshez kötött royaltybevételekre is jogosult.

A megállapodás szerint az AbbVie kizárólagos globális értékesítési jogokkal bír, kivéve azokat a területeket, amelyek a Richter hagyományos piacainak tekinthetők, mint Európa, Oroszország, az egyéb FÁK-országok, valamint Vietnám. Az ügylet lezárása 2022 második negyedévében várható, attól függően, hogy megfelelően teljesülnek-e az ilyen ügyleteknél szokásos előzetes feltételek, beleértve a vonatkozó hatóságok vizsgálatát is. (MTI)