Újabb étrend-kiegészítők forgalmazását tiltotta meg a Nébih

A forgalmazó más termékeiben korábban is találtak gyógyszerhatóanyagot

Férfiaknak ajánlott étrend-kiegészítő forgalmazását tiltotta meg a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), miután a kapszulákban gyógyszer-hatóanyagot mutatott ki a hatóság laboratóriuma.

A hivatal honlapján csütörtökön közzétett tájékoztatás szerint kötelezték a forgalmazót, hogy a Royal-G Power, valamint a Dragon Power Original márkanevű termékeket minőségmegőrzési időre tekintet nélkül azonnal vonja ki a kereskedelmi forgalomból, illetve hívja vissza a fogyasztóktól.

123rf.com

A Maho Silver Trans Kft. által forgalmazott étrend-kiegészítők kapszulánként 119 milligramm, illetve 134 milligramm szildenafilt, emellett 53 milligramm, valamint 58 milligramm tadalafilt tartalmaztak. Az étrend-kiegészítők egyetlen kapszulájában a hatóanyagok külön-külön is jóval meghaladták a terápiás dózis legmagasabb értékét. Magyarországon orvosi rendelvényhez kötött az ilyen hatóanyagokat tartalmazó készítmények kiadása.

A közlemény emlékeztet arra, hogy a forgalmazóval szemben idén áprilisában a The Boss megnevezésű étrend-kiegészítő termék miatt már indult eljárás, mert gyógyszer-hatóanyagot tartalmazott. Az ügyben az eljárás folyamatban van. A Nébih a forgalmazóval szemben élelmiszer-ellenőrzési bírságot szab ki, továbbá – a hamisítás miatt – újabb büntetőfeljelentést tesz. (MTI)