Újabb koronavírus-oltást vizsgál az EMA

Ez már a hetedik engedélyezett Covid-vakcina lehet az EU-ban

Megkezdődött a német-dél-koreai SK Chemicals biotechnológiai vállalat Skycovion nevű, koronavírus ellen kifejlesztett vakcinájára vonatkozó, feltételes forgalomba hozatali engedély iránti kérelem vizsgálata – közölte Európai Gyógyszerügynökség (EMA).

A közlemény szerint a kérelmező vállalat elegendő adatot nyújtott be arról, hogy a vakcina milyen arányban váltja ki a koronavírus-fertőzést okozó SARS-CoV-2 eredeti törzse elleni antitestek termelését. Az adatok felülvizsgálatát követően az EMA Humángyógyszer Bizottsága (CHMP) véleményezi, hogy az EMA javasolja-e az oltóanyag feltételes forgalomba hozatali engedélyének megadását. Az Európai Bizottság ezután hozhat majd határozatot a vakcina ideiglenes forgalomba helyezéséről.

123rf.com

Az oltóanyag a SARS-CoV-2 koronavírus felületén található tüskefehérje laboratóriumban tenyésztett változatát tartalmazza. A szervezet immunrendszere a tüskefehérjét idegenként azonosítja, és antitesteket termel ellene. Ha az oltott személy később kapcsolatba kerül a koronavírussal, immunrendszere felismeri a vírusfehérjét, és készen áll arra, hogy védelmet nyújtson a koronavírus ellen. A vakcina úgynevezett adjuvánst is tartalmaz, amely elősegíti a vakcinára adott immunválasz erősítését.

Az uniós gyógyszerügynökség eddig a Pfizer/BioNTech, az AstraZeneca, a Moderna, a Novavax, a Janssen, valamint a Valneva koronavírus ellen kifejlesztett oltóanyagát ajánlotta használatra. (MTI)