Újabb omikron elleni vakcinát talált rendben az EMA

Két alváltozat ellen is jó a BioNTech/Pfizer oltóanyaga

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) a BioNTech/Pfizer új típusú koronavírus ellen kifejlesztett, Comirnaty nevű oltóanyaga új, adaptált változatának európai uniós forgalmazását javasolta.

Az új fejlesztésű oltóanyag a BA.4 és a BA.5 jelű omikron variánsokat és az eredeti koronavírus-törzset egyaránt sikeresen támadja. Olyan 12 évesnél idősebbeknél alkalmazható, akik legalább két oltást már megkaptak a koronavírus ellen. Várhatóan szélesebb körű védelmet nyújt majd a különböző variánsok ellen – írja közleményében az EMA.

Az ügynökség arra számít, hogy a Moderna is kérni fogja a BA.4 és a BA.5 jelű alváltozatot célzó oltóanyagának uniós jóváhagyását.

123rf.com

Az EMA szeptember elején javasolta forgalmazásra a BioNTech/Pfizer és a Moderna által gyártott, az omikron variáns BA.1-es alváltozata elleni védekezéshez igazított vakcinaverziókat, amelyek képesek semlegesíteni más, BA.2 és BA2.75 jelű alváltozatokat is. Mindkét adaptált oltóanyag 12 éves kortól alkalmazható olyanoknál, akik korábban már megkapták az első két oltást.

Az EMA jelenleg a Szputnyik V, a Sanofi, a Sinovac, a Hipra, valamint az SK Chemicals oltóanyagát vizsgálja. (MTI)