Újabb piacokra lép be a Richter a cariprazine-nal

Az AbbVie forgalmazza majd a gyógyszert két távol-keleti országban

A Richter Japánra és Tajvanra is kiterjeszti az általa felfedezett cariprazine forgalmazására az AbbVie-vel fennálló licenc-megállapodást – közölte a társaság.

A gyógyszergyártó még 2004-ben kötötte meg az amerikai vállalattal az eredeti, az Egyesült Államok és Kanada területére vonatkozó megállapodást, később ezt a felek 2019-ben kiterjesztették egyes latin-amerikai országokra.

A megállapodás értelmében az AbbVie felelőssége a cariprazine fejlesztése és forgalmazása Japánban bizonyos neuropszichiátriai indikációkban. A Richter mérföldkőbevételre válik jogosulttá a japán forgalomba hozatali engedély megszerzésekor, ezenfelül az értékesítés függvényében sávos royaltyra és mérföldkőbevételre is jogosult.

A Richter kutatói által felfedezett molekulát a magyar vállalat és az AbbVie/Allergan közösen fejlesztette skizofrénia és bipoláris mánia kezelésére. A gyógyszer 2015-ben kapott forgalomba hozatali engedélyt az Egyesült Államokban. Emellett a Richter és licencpartnerei az EU-ban, egyéb európai és FÁK-piacokon, bizonyos közép- és közel-keleti, illetve észak-afrikai országokban, Szingapúrban, Thaiföldön, Malajziában és Izraelben is bevezették a piacra. Forgalma 2020-ban 259 millió euró volt. (MTI)