Újabb vakcinagyártó céggel köthet megállapodást az EU

Az Európai Bizottság nem tenné kötelezővé a Covid-19-oltást

Az Európai Bizottság arra készül, hogy a héten lezárja a francia Valneva gyógyszergyártó cég koronavírus-vakcinájának felvásárlásáról folytatott tájékozódó megbeszéléseit, és elindítja a beszerzési folyamatot – jelentette be a bizottság oltásforgalmazókkal folytatott tárgyalásainak vezetője az Európai Parlament által szervezett meghallgatáson.

Sandra Gallina hozzátette, hogy a bizottság az amerikai Novavax oltóanyaggyártóval is várhatóan hamarosan megállapodást köt 200 millió dózis felvásárlására, miután december középen lezárta a beszerzésről szóló tárgyalásokat. Az unió gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő Európai Gyógyszerügynökség (EMA) várhatóan január végén dönt a brit-svéd érdekeltségű AstraZeneca gyógyszervállalat által kifejlesztett oltóanyag forgalmazásra ajánlásáról.

Kicsomagolják a Moderna elsõ magyarországi szállítmányát

Az Európai Bizottság eddig az AstraZeneca, a Sanofi-GSK, a Johnson & Johnson csoportba tartozó Janssen Pharmaceutica NV, a BioNtech-Pfizer, a CureVac és a Moderna vállalatokkal írt alá vakcinabeszerzésről szóló szerződést. Az EMA ajánlása alapján a Pfizer/Biontech és a Moderna által kifejlesztett oltóanyagoknak adott forgalomba hozatali engedélyt. Az oltóanyagok szállítása áprilistól kezdve felgyorsul, sokkal nagyobb mennyiség jut majd el a tagállamokba a második negyedévtől kezdve.

Gallina azt mondta, az Európai Bizottság nem tenné kötelezővé a beoltást, de ennek eldöntése tagállami hatáskörbe tartozik. (MTI)