Utcát neveztek el Richter Gedeonról

A Richter több telephelyén is emlékművet állít az alapítójának

Születésének 150. évfordulóján Richter Gedeon nevét vette fel a Vaspálya utca egy szakasza. D. Kovács Róbert Antal, a 10. kerület polgármestere, Bogsch Erik, a Richter Gedeon Nyrt. elnöke és Orbán Gábor vezérigazgató emlékművet is avatott az 1872-ben született gyáralapító tiszteletére.

Richter Gedeon 1907-ben Kőbányán hozta létre az első magyar gyógyszergyárak egyikét, amelyet a 20-as, 30-as években már az élvonalbeli nemzetközi szállítók között tartottak számon. A gyógyszergyár mára a közép-kelet-európai térség egyik legjelentősebb innovációs bázisa, termékei Kínától Latin-Amerikáig elérhetőek.

A kutató, tudós és üzletember születésének 150. évfordulóján a ma is Kőbányán működő gyógyszergyár telephelye mellett, a Vaspálya utca Kőér utca és Noszlopy utca közötti szakaszát nevezték el róla – írja közleményében a vállalat.

„Richter Gedeonnak mostanáig nem volt köztéri emlékhelye. Újlipótvárosban 2009 óta van egy tábla azon a házon, ahonnan a nyilasok elhurcolták a zsidóüldözések idején. Ez az emléktábla nem engedi lemosni az áldozatokat ért gyalázatot. A most felavatott emlékhely pedig nem engedi feledni az örök újítót, a hazai gyógyszeripar megteremtőjét, a kormányfőtanácsost. Az alkotót, aki – bár megtehette volna – nem menekült el az országból. Hanem hű maradt az életművéhez” – mondta az avatáson D. Kovács Róbert Antal.

„Számunkra Richter Gedeon neve nem egyszerűen a cég nevét, hanem az egész országot szolgáló gyárat, valamint az egész világra kiterjedő leányvállalati hálózatot jelenti. Magában foglalja azt a szellemiséget, ami a mai napig áthatja a cég működését, legyen szó akár az emberközpontúságról, a folyamatos innovációra való törekvésről vagy az etikus, fenntartható működésről” – idézi a közlemény Bogsch Eriket.

„Alapítónk nemcsak gyógyszerészként, de üzletemberként is kiemelkedőt alkotott. Az az értékrend, amelyet következetesen képviselt, időtállónak, az általa kijelölt út sikeresnek bizonyult” – mondta Orbán Gábor.

A vállalat a 150. évfordulóra emlékezve dorogi és debreceni telephelyén is emléktáblát állít az alapítójának.