Vakcinacsalókra figyelmeztet az EU

Hamis mintákkal üzletelve próbálnak pénzt kicsalni

Koronavírus-oltóanyagokkal kapcsolatos visszaélésekre figyelmeztette az Európai Unió csalás elleni hivatala (OLAF) hétfőn a tagállamok kormányait.

Ville Itala, a testület főigazgatója arról számolt be, hogy egyre több jelentés érkezik olyan csalókról, akik ellenőrizhetetlen üzleti tevékenységeket folytatva hamis vakcinamintákat ajánlanak eladásra, és a fizetés után eltűnnek a pénzzel.

123rf.com

Az OLAF az uniós rendőri együttműködési szervezettel (Europol) és nemzetközi partnerszervezetekkel együttműködve igyekszik felszámolni az oltóanyagok illegális kereskedelmét. “Segíteni fogjuk a tagországok rendfenntartó szerveit annak azonosításában, hogy milyen egyének és vállalatok állnak az ilyen csalások mögött, melyek emberi életeket veszélyeztetnek a jelenlegi válsághelyzetben” – jelentette ki Itala.

Tavaly márciusban az OLAF vizsgálatot indított az arcmaszkok, orvostechnikai eszközök, fertőtlenítőszerek, gyógyszerek és tesztkészletek tiltott kereskedelmével kapcsolatban. Ezidáig több mint ezer csalót sikerült azonosítani és több mint 14 millió tétel hamis árucikket lefoglalni. (MTI)