Védőoltás macskaallergének ellen?

Valószínűleg a legtöbbünknek van olyan ismerőse, aki bármennyire szereti a macskákat, de mégsem tarthat otthon, mert allergiás rá. Ezek a szerencsétlenek vagy messze ívben elkerülik a doromboló négylábúakat, vagy felszerelkeznek jó nagy adag antihisztaminnal – írja a  hvg.hu.

Erre a problémára már jó ideje próbálnak megoldást találni a tudósok, például olyan ötletek merültek fel, mint hogy genetikailag változtatnak a macskákon, vagy megpróbálnak hipoallergén macskákat kitenyészteni.

Ezeket a terveket most el is felejtheti mindenki, kutatók egy csoportja ugyanis bejelentette, hogy megoldotta a problémát: Kifejlesztettek egy védőoltást a macskaallergének ellen.

Ezt az oltást nem az embereknek kell beadni, hanem a macskáknak, és a Fel d1 proteint célozza meg, amely a legerősebb a macskák által termelt öt allergén anyag közül. Ez az anyag a macskák nyál- és faggyúmirigyeiben termelődik, és a tudósok még mindig nem biztosak abban, hogy mi a szerepe. Mindenesetre a nyugati népesség körülbelül 10 százaléka allergiás rá.

A kutatók a HypoPet céggel együtt dolgoztak és sikeresen tesztelték az oltást 54 különböző macskával négy különböző vizsgálatban, és a The Journal of Allergy and Clinical Immunologyban publikált jelentés szerint az oltás hatékonyan csökkentette a Fel d 1 mennyiségét a kezelt macskákban. Szintén fontos, hogy a kezelést a macskák jól tolerálták, és nem volt rájuk toxikus hatással.

A kutatók azt írták, hogy az emberi tesztalanyok és a macskák is profitálhatnak a kezelésből, hiszen a macskákra allergiás gazdiknál csökken az olyan krónikus betegség kockázata, mint az asztma. A macskák pedig kevésbé lesznek kitéve a veszélynek, hogy a gazdájuknak az allergia miatt meg kell válnia tőlük.

A tudóscsapat az uborka mozaikvírust kombinálta a Fel d 1 molekulával, amely immunválaszt provokált a macskáktól. Az oltás után a macskák immunrendszere automatikusan elpusztította a Fel d 1 molekulákat, és a tesztelt macskák kevésbé váltottak ki allergiás reakciókat az arra érzékeny embereknél, mint az átlagos macskák.

(IFL Science)