Vérnyomáscsökentőt vontak ki a forgalomból

A Teva késztményének egy tételében szennyeződést találtak

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) elrendelte az Arbartan 50 mg filmtabletta egyik gyártási tételének kivonását a forgalomból, minőségi hiba miatt.

Az OGYÉI honlapján megjelent határozat szerint a forgalomba hozatali engedély jogosultja, a Teva Gyógyszergyár Zrt. június 15-én maga értesítette a hatóságot, hogy az elvégzett analitikai vizsgálatok során a 0480820 gyártási számú tételben a határértéket meghaladó mennyiséget találtak az 5-(4’-(azidomethyl)-[1,1’-biphenyl]-2yl)-1H-tetrazole nevű szennyezőből.

Az OGYÉI a dokumentumok alapján megállapította, hogy az érintett tétel nem felel meg a forgalomba hozatali engedélyben rögzített követelményeknek, ezért már másnap meghozta a határozatot. A törvény értelmében a visszagyűjtés költségei a forgalomba hozatali engedély jogosultját terhelik.kivon

Az Arbartan vérnyomáscsökkentő, illetve vesevédő hatású készítmény, amelyet magas vérnyomásban (hipertóniában) szenvedő betegek kezelésére, valamint 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő betegeknél alkalmaznak.