Vérszívóknál is működik az étvágycsökkentő

új beteg, így számoltak a NewYork-i Rockefeller Egyetem kutatói, amikor étvágycsökkentőt is bevetettek a szúnyogcsípéssel terjedő zikaláz elleni harcban. Egy, az embereknél alkalmazott elhízás elleni gyógyszerrel sikerült csökkenteniük az egyiptomi csípőszúnyog (Aedes aegypti) nőstényeinek “vérszomját” – írta összefoglalójában az MTI.

E faj nőstényei leküzdhetetlen vágyat éreznek az emberi vér iránt, mivel az olyan proteineket tartalmaz, amelyekre a rovaroknak szükségük van a petéik lerakásához. Amikor a kutatók az embereknél alkalmazott elhízásellenes gyógyszert tartalmazó sóoldatot adtak a szúnyogoknak, azt tapasztalták, hogy azok attól “jóllakottnak” érezték magukat. Két-három napra étvágytalanná váltak, s így a fertőzéseket közvetítő csípéseikkel sem fenyegették az embereket.

A következő lépésként – mivel az eredeti gyógyszert a szabadban az emberre gyakorolt hatásai miatt nem lehet bevetni – megkeresték azt a hatóanyagot, ami a rovaroknál annak helyébe léphet, de az emberre nem hat. Ehhez letesztelték a szúnyogok összes neuropeptid-receptorát a gyógyszerrel, hogy megnézzék, melyik az az egy közülük, amelyik a rovarok étvágyának kikapcsolásáért felelős. Ennek ismeretében pedig a szakembereknek már sikerült azonosítaniuk hat olyan vegyületet, amelyek képesek elnyomni a rovarok vérvágyát.