Vészhelyzetben hozzányúlna az EU a szabadalmi jogokhoz

Egyszerűsítenék a szellemi tulajdonjogokra vonatkozó szabályokat

Az Európai Unió a Kereskedelmi Világszervezettel (WTO) együtt egyszerűsíteni szeretné a szellemi tulajdonjogokat érintő, kötelező engedélyezésére vonatkozó vészhelyzeti szabályokat, egyebek mellett a koronavírus elleni oltóanyagok gyártási kapacitásának felgyorsítására – közöle Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke.

Ursula von der Leyen az Európai Parlament (EP) plenáris ülésének a május végén tartott uniós csúcstalálkozó eredményeiről tartott vitáján elmondta, az olyan általános vészhelyzetekben, mint a jelenlegi koronavírus-járvány, amennyiben a szellemi tulajdonra vonatkozó, szükséges gyógyszereket vagy vakcinákat érintő önkéntes engedélyezés kudarcot vall, kötelező engedélyezést kell lehetővé tenni a gyártás fellendítése érdekében.

MTI/Rosta Tibor

Azt mondta, ez nem az intellektuális vagy a szellemi jogok megszüntetését jelenti, hanem a technológia és a szükséges tudás kötelező megosztása által az együttműködést serkenti a gyártási folyamat bizonyos részeire vonatkozóan:

“Nem engedhető meg, hogy a szabadalom akadálya legyen az oltóanyagokhoz való hozzáférésnek.”

Fontosnak nevezte a koronavírus elleni oltóanyagok gyártási kapacitásának felgyorsítását, és azt is mondta, hogy a vakcinákat profitmentesen kell elérhetővé tenni az alacsony bevételű országok számára, illetve alacsony profittal a közepes jövedelmű országoknak. Az Európában előállított közel 600 millió adag oltóanyagból az EU eddig mintegy 300 millió adag kivitelére adott exportengedélyt több mint 90 ország számára, és mintegy 3 millió euróval támogatta a kis és közepes jövedelmű országok vakcinával történő ellátására létrehozott COVAX programot. (MTI)