A kollégák közelsége biztonságot ad 

Gyógyszerészek a közösségi hálón

Manapság, amikor egy osztály, egy lakóközösség, egy rajongói tábor, de akár egy család tagjai is csoportba szerveződnek a Facebook-on, nem meglepő, hogy a gyógyszerészek is élnek ezzel a lehetőséggel. A csoportjaik jellemzőit, funkcióit tekintjük át cikkünkben. 

Az élőlények többségének evolúciósan kódolt igénye, hogy vele hasonlók társaságában legyen: sem a nála erősebb állatokkal, sem pedig az élet kihívásaival ne egyedül kelljen megküzdenie. Egymás közelsége biztonságérzetet ad, legyünk bárhol a világban. A hozzánk hasonlók pedig lehetnek kollégáink és a fórum, ahol találkozunk, virtuális is. 

Így a Facebook oldalon is számos, gyógyszerészeket egyfajta közösségbe rendező csoport létezik. Szinte lehetetlen mindegyikben részt venni, annyi változat fordul elő, különböző fókuszokkal és nagy ütemben létesülnek újak is. Ahogyan kifejezetten szakmai, informatív fórumok, úgy laikusoknak szóló színvonalas tanácsadó kezdeményezés, és kifejezetten az állásközvetítésre koncentráló variációk is fellelhetők. A legnagyobb taglétszámú, mondhatni legnépszerűbb csoportokban azonban teljesen vegyes az érdeklődési kör. Ezekben folyamatosan keverednek – a mindennapi, praktikus kérdésektől kezdve az aktuális szakmai irányelvek feldolgozásáig – a különféle felvetések. 

Mi uralja a fórumokat 

Ha mégis jellemezni kellene, mi uralja e fórumokat, akkor két kiemelkedő témát találunk. Gyakorlatilag napi rendszeres-séggel bukkannak fel az EESZT (Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér) működésével, vagy pillanatnyi állapotával kapcsolatos érdeklődő, vagy éppen tájékoztató bejegyzések. S ugyanígy sűrűn látnak napvilágot az aktuális hiánycikkeket az országban kereső, lelkiismeretes kollégák kérdései. Mindkét esetben többször tapasztaltam már magam is, hogy milyen időhatékony és közvetlen segítséget tudnak adni a kollégák. Például, ha valaki közzéteszi, hogy már beszélt az illetékessel, s tőle tudja, hogy az aktuális problémánk országos, ne magunknál keressük az okát, s ne is telefonálgassunk hosszasan miatta.

Az is meglehetősen nagy segítség, ha valaki, akár többszáz kilométerrel messzebbről bejelentkezik azzal, hogy a máshonnan nem beszerezhető, esetleg nem is helyettesíthető, létfontosságú készítmény nála még készleten van és fogadni tudja a beteget. Ilyenkor az ember úgy érzi, valódi szakmai együttműködésből fakad a zökkenőmentes gyógyszerellátás sikeressége. Sok más esetben is hasznos a kapcsolatteremtés efféle lehetősége. Például amikor a patikai szoftverek egyes funkcióival kapcsolatos kérdése van valakinek. De ugyanígy a jogszabályok értelmezésével kapcsolatos együttgondolkodásaink alkalmával is. Vagy amikor konkrét expediálási segélykérés érkezik valakitől a terápiás indikációval, a konkrét készítménnyel vagy a helyes alkalmazással kapcsolatban. 

Hasznos funkciók 

Rendkívül hasznos továbbá a csoportok egyfajta riadólánc-funkciója. Ez lehetővé teszi a biztosan hamis vagy annak vélt, gyanús vények felbukkanási helyeinek, idejének, jellemzőinek, sokszor fényképpel alátámasztott gyors megosztását. Az ilyenek beváltásának kísérleteiről pillanatok alatt értesülhet a csoport többi tagja, s így könnyebben észreveheti, ha esetleg nála is próbálkoznak. 

Ugyanez a hatékony és jótékony gyorsaság használható ki abban az esetben, ha egy vény tartalma nehezen olvasható, vagy egy magisztrális készítmény az összetétele alapján technológiai aggályokat vet fel. A csoport tagjai a tapasztalatuk vagy a speciálisabb szakmai tudásuk révén könnyen ki tudják segíteni a kollégát, kolléganőt. Megoszthatunk továbbá érdekesnek talált cikkeket, honlapokat, kezdeményezéseket és lehetünk hiteles szakmai forrás szakdolgozathoz, diplomamunkához készített kérdőívek kitöltésekor. 

Magam is számtalan új kutatási eredményről, terápiás irányvonalról és történelmi érdekességről értesültem a csoportbeli ambiciózus kollégáimtól. Lehetett ez akár az antibiotikumok újonnan bizonyított mellékhatása vagy az Algopyrin története. 

A praktikus funkciók között fontos az állásközvetítés is. Mind a munkaadók, mind a -keresők, ahogy a helyettesítést vállalók, illetve az azt igénylők is rendszeresen tesznek közzé bejegyzéseket. Ez rendkívül hasznos segítség és gyors megoldás tud lenni. 

Mindezek mellett természetesen az is előfordul, hogy csak magáért a megértő közösségért oszt meg valaki egy humoros karikatúrát, mesél el egy szomorú vagy éppen tanulságos történetet a patikai mindennapokból, a hosszú ügyeleti órákból. Egyszer értesítjük egymást az éppen aktuális változásokról – közérthetô nyelven, gyakorlati tippekkel kiegészítve -, máskor együtt bosszankodunk a gyógyszeres dobozok indokolatlannak tűnő méretváltozásain. S van, amikor csak igyekszünk támogatni a másikat a végtelen útvesztők valamelyikében, melyekkel nap mint nap szembesülünk. Magunkra reflektálunk, úgy érezzük, talán védett környezetben vagyunk egymás közt. 

Néhány nagyobb csoport, ahol kollégákkal találkozhat a Facebookon:
Gyógyszerészek (7200 tag),
Gyógyszerészek szakmai fóruma (2200 tag),
Helyettesítő Gyógyszertári Dolgozók (2300 tag)

Dr. Engler Nóra
gyógyszerész