Bírság lett a csomagküldésből

Transzplantált beteg gyógyszerei miatt büntetett az OGYÉI

Elmarasztalta az OGYÉI a budapesti Mikszáth Gyógyszertárat, miután bebizonyosodott, hogy külső szolgáltatót megbízva kézbesített vényköteles termékeket. A gyógyszertárvezető először elmondta lapunknak az álláspontját, aztán visszavonta a nyilatkozatát.

Még januárban bukkant fel több bejegyzés egy gyógyszerészek által látogatott zárt Facebook-csoportban arról, hogy egyes gyógyszertárak csomagküldéssel juttatnak el vényköteles gyógyszereket elsősorban transzplantált betegeknek. Az eseteket leíró patikusok a rendszeres vevőiktől értesültek arról, hogy azok már mástól szerzik be a gyógyszerüket, mert onnan házhoz is szállíttatják nekik.

123rf.com

A szabálytalannak tűnő gyakorlat híre eljutott a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) elnökéhez, aki január 22-én bejelentést tett az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetnél (OGYÉI), kérve a hatósági vizsgálatot és eljárást. Hankó Zoltán az MGYK elnökségének márciusi, online megtartott ülésén beszámolt az ügyről, megemlítve, hogy több gyógyszertár ellen is vizsgálatot indított az OGYÉI, egy már le is zárult, pénzbírság kiszabásával. 

A járvány nem enyhítő körülmény 

Mint megtudtuk, a megbüntetett patika a budapesti Mikszáth Gyógyszertár. Birinyi Péter, a patika alapítója és vezetője kérésünkre betekintést engedett a határozatba. Kiderül belőle, hogy az OGYÉI által vizsgált, egy konkrét beteghez kötődő csomagküldési gyakorlat 2020 márciusától idén februárig tartott. A hatóság súlyosbító körülményként értékelte, hogy két, fokozott felügyelet alatt álló készítményről volt szó.

Nem fogadta el viszont enyhítő körülményként a koronavírus-járvány miatt fennálló vészhelyzetet, illetve azt, hogy a transzplantációs műtét után lábadozó immunszuppresszált betegek fokozott fertőzésveszélyét csökkentette a csomagküldéses megoldás. Az OGYÉI végül 100 ezer forint büntetést szabott ki (a jogszabály szerinti alsó határ 30 ezer, a felső 5 millió), egyúttal újabb szabálysértés esetére kilátásba helyezte a gyógyszertár működési engedélyének visszavonását. 

 Támogató orvosok 

Birinyi Péter ugyancsak megmutatta azt a levelet, amelyet orvosok írtak az ügyében az OGYÉI-nek. A többi között a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinika, a Semmelweis Egyetem Belgyógyászati és Onkológiai Klinika, valamint a Magyar Szervátültetettek Szövetsége szakemberei által aláírt levél támogatásáról biztosítja a Mikszáth Gyógyszertár vezetőjét, és kéri a hatóságot, hogy a rendkívüli helyzetre való tekintettel ideiglenesen engedélyezze a kifogásolt gyógyszerküldési gyakorlatot. Megkérdeztük az OGYÉI-t, hogy mi a hatóság álláspontja a kezdeményezésről, de nem kaptunk választ. 

Birinyi Péter kérdésünkre részletesen ismertette álláspontját a történtekről, kitérve arra is, hogy mi indította a szabálytalannak talált gyakorlatra. A nyilatkozatról egyeztettünk vele, javaslatot tett a közlésre szánt formára, a szöveg végső verziójának elküldése után azonban visszavonta, azzal az indoklással: „folyamatban lévő ügyről nem nyilatkozom.” 

Adatvédelmi aggályok 

A márciusi MGYK-elnökségi ülésen a meghívottként résztvevő El Koulali Zakariás országos tiszti főgyógyszerész azt mondta, ha felmerül a gyanú, hogy a szabálytalan csomagküldésen felül a betegek személyes és egészségügyi adatainak kezelése nem szabályszerű, akkor az OGYÉI a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz (NAIH) fordul. Ez a lehetőség vélhetően azért vetődött fel, mert az említett Facebook-bejegyzésekben többen arról számoltak be: a betegek állítása szerint a csomagküldő patika hívta fel őket az ajánlattal. Ezt egyikük telefonon is megerősítette lapunknak, de a betege kilétét természetesen nem fedte fel, és ahhoz sem járult hozzá, hogy a saját nevét leírjuk. 

Kérdésünkre Péterfalvi Attila, a NAIH elnöke azt írta, hogy érkezett ilyen megkeresés az OGYÉI-től, és egy esetben meg is indították a vizsgálatot, de az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvény előírásaira hivatkozva nem árulta el, hogy melyik patika ellen. Ennek a vizsgálatnak még nincs eredménye. Birinyi Pétert arról is megkérdeztük, hogy a NAIH az ő gyógyszertára ellen vizsgálódik-e, de nyilatkozatának visszavonása miatt az erre adott válaszát sem közölhetjük.

Megjelent a Marketingpirula 2021. májusi számában.