A kutatók cégéhez került az MPH-220 hatóanyag licensze

A stroke utáni izomspaszticitást kezelő molekula magyar fejlesztésű

A stroke utóhatásaként jelentkező izomgörcsöket kezelő MPH molekulacsalád szabadalmának felhasználási és fejlesztési joga az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) kutatói által alapított Motorpharmához került át – közölte a gyógyszerfejlesztő cég.

Az MPH-220 100 százalékos hatékonysággal enyhíti az izomgörcsöket és nem okoz idegrendszeri mellékhatásokat. Az ELTE Motor Farmakológia Kutatócsoportja fejlesztette ki Málnási-Csizmadia András vezetésével. Itt olvashat róla bővebben:

A sztrók utáni spaszticitásra fejlesztettek gyógyszert az ELTE-n

A hatóanyagot nemzetközi szabadalom védi a világ több mint 40 országában, a licenszszerződést július 13-án írta alá a Motorpharma Kft. gyógyszerfejlesztő és a szabadalom két tulajdonosa, a Printnet Kft. és az ELTE.

Mint a közleményben írják, 10-15 évvel ezelőtt a gyógyszerhatóanyag- és klinikai fejlesztés több mint kétharmadát a nagy gyógyszergyártó cégek végezték, mára a világ vezető országaiban ez a trend megfordult, és a gyógyszerfejlesztés súlypontja áttevődött az egyetemekről induló startupokba. Ez jelentős mértékben lerövidítette és hatékonyabbá tette a gyógyszerfejlesztést.

123rf.com

A Motorpharma szerződésével az eddigi legnagyobb értékű biopharma licenszszerződés jön létre a hazai akadémiai-egyetemi szférában. A megállapodás pontos összege nem nyilvános, de összértéke több millió dollár. Az I. fázisú klinikai vizsgálatokat az idei év végére tervezi a Motorpharma.

Világszerte több mint 60 millió ember szenved stroke és egyéb idegrendszeri sérülések utáni izomgörcsöktől, számuk hazánkban eléri a 200 ezer főt. Az izomspaszticitás társadalmi költsége összemérhető a szív- és érrendszeri megbetegedések költségével. (MTI)