Az étrend-kiegészítők fogyasztását kutatja a Nébih

A járvány miatt megnőtt az érdeklődés

Online felmérést indított a lakosság étrend-kiegészítőkkel kapcsolatos ismereteinek, fogyasztási és vásárlási szokásainak megismerése érdekében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.

Az uniós csatlakozás után az étrend-kiegészítő termékek előzetes hatósági engedélyeztetése megszűnt, a piacon lévő termékek vizsgálata szúrópróbaszerűen vagy tematikus célellenőrzések alapján zajlik, a bőséges kínálat azonban gyakorlatilag lehetetlen feladat elé állítja az ellenőrző szerveket – áll a Nébih közleményében. (Erről a problémáról a CBD-tartalmú termékek kapcsán nemrég mi is írtunk. – a szerk.)

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) nyilvántartása szerint jelenleg 20 126 bejelentett étrend-kiegészítő termék van a magyar boltokban és webáruházakban. Az online értékesítés, az előírásoknak nem megfelelő vagy épp szándékosan illegális kínálat mértéke

a Nébih szerint megbecsülhetetlen.

A koronavírus járvány alatt korábban nem látott mértékű érdeklődés övezi ezeket a termékeket, a kockázatok hatékony csökkentésére pedig a lakosság ismereteinek bővítése lehet a legcélravezetőbb. Ezért a kutatás célja, hogy a visszajelzések alapján tematikus útmutatót állítsanak össze, mellyel az étrend-kiegészítők vásárlását biztonságosabbá tehetik. A kérdőívet a hivatal honlapján az év végéig tölthetik ki az érdeklődők. (MTI)