Csaknem megszázszorozta bevételét a BioNTech

A legnyereségesebb gyógyszercég lett Németországban

Az előző évinél majdnem százszor nagyobb bevételt ért el a január-szeptemberi időszakban a BioNTech német biotechnológiai vállalat, amely a Pfizerrel közösen kifejlesztette az EU-ban elsőként engedélyezett védőoltást az új típusú koronavírus okozta betegség ellen.

A 2008-ban indított vállalkozás a kedden közölt beszámolója szerint 13,444 milliárd euró (4840 milliárd forint) bevételt ért el kilenc hónap alatt, szemben az egy évvel korábbi 136,9 millió euróval. A csaknem százszoros növekedés elsősorban a Covid-19 elleni vakcina kínálatának gyors növekedésére vezethető vissza.

A társaság a világhírű magyar kutató, Karikó Katalin vezetésével kifejlesztett, mRNS-technológiára épülő vakcina révén három negyedév alatt 7,126 milliárd euró adózás utáni nyereséget termelt, szemben az egy évvel korábbi 351,7 millió eurós veszteséggel.

A Covid-19 elleni, Comirnaty márkanévvel forgalmazott oltóanyag a BioNTech első terméke. Becslésük szerint az év végéig 2,7 milliárd adagot gyártanak belőle, és 2,5 milliárd adagot értékesíthetnek. Az adózás utáni nyereség nagyjából kilencmilliárd euró lehet. Az árbevétel 16-17 milliárd euró között alakulhat – áll az új beszámolóban. Eddig 15,9 milliárd volt a hivatalos bevételi becslés.

Kilenc hónap elteltével a BioNTech messze a legnyereségesebb gyógyszeripari vállalat az idén Németországban.

Amerikai partnere, a Pfizer a napokban 33,5 milliárd dollárról 36 milliárd dollárra emelte az oltóanyag-eladásból származó bevételről szóló előrejelzését.

A BioNTech egyébként csak Németországban és Törökországban foglalkozik vakcina-értékesítéssel, így a bevétel csekély része származik ebből. Az oroszlánrészt a Pfizertől az eladások után kapott részesedések és sikerdíjak teszik ki. Ez a tétel a 13,444 milliárd eurós bevételből mintegy 9,8 milliárd euró volt a január-szeptemberi időszakban – írta a Handelsblatt nevű német üzleti lap.

Az eredetileg daganatos betegségek gyógyítására szolgáló szerek fejlesztésére szakosodott BioNTech a története első szakaszában főként kockázati tőkéből működött és rendre veszteséget termelt. Fő tulajdonosa – nagyjából 50 százalékos tulajdonrésszel – az alapítók közé tartozó Thomas és Andreas Strüngmann. A világ leggazdagabb emberei között számon tartott német testvérpár a Hexal nevű gyógyszergyártó cégük sikerével került a dollármilliárdosok közé. (MTI)