Kifogásolható gyógyszerreklámot vizsgál a GVH

A hatóság szerint nem a megfelelő adag szerepelt a hirdetésekben

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) vizsgálatot indított a Venoruton Forte 500 mg tablettát forgalmazó STADA Hungary Kft.-vel szemben, mivel a cég valószínűleg a gyógyszerekre vonatkozó ágazati szabályozással ellentétesen hirdette a terméket – közölte a versenyhatóság.

A vizsgált reklámok a tünetek enyhítésére, illetve megszüntetésére kizárólag a fenntartó kezelés esetén javasolt adagot, azaz napi 1 tabletta szedését hangsúlyozták, miközben az alkalmazás kezdetén az előírás napi 2 tablettát javasol. Így a hirdetések vélhetően nem a gyógyszerészeti szakhatóság által jóváhagyott alkalmazási előírás alapján mutatták be a terméket, ami sértheti fogyasztókkal szembeni kereskedelmi gyakorlat hazai szabályait – írja közleményében a GVH.

A versenyfelügyeleti eljárás célja a tények tisztázása, megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a vállalkozás a jogsértést elkövette. Az eljárásra három hónap áll rendelkezésre, ez az időtartam indokolt esetben két alkalommal, egyenként legfeljebb két hónappal meghosszabbítható. (MTI)