Működni látszik a Covid ellen az antiallergén hatóanyag

Beérhet a PTE és egy magyar kötődésű osztrák cég közös kutatása

Az osztrák Cebina GmbH bejelentette, hogy közzétették a német Ursapharm Arzneimittel GmbH-val közösen szponzorált második fázisú klinikai vizsgálat első eredményeit, melyek bizonyítják, hogy az azelasztint tartalmazó orrspray hatékonyan csökkenti a Covid-19 betegek vírusterhelését – írja az Atv.hu.

Az azelasztint antiallergiás szerként használják, az Ursapharmon kívül több cég is gyárt ilyen orrsprayt. Nagy Eszter, a Cebina alapító-vezérigazgatója a Marketingpirula júniusi számában megjelent interjúban nagyon bizakodóan nyilatkozott a kutatásról, a jelek szerint teljes joggal. Elmondta, ami a cég mostani közleményében is szerepel: az átoltottság növekedése ellenére nagy szükség lesz hatékony antivirális szerekre, elsősorban a vírusvariánsok megjelenése miatt.

A bizalmat kell erősíteni

A kutatásban a Pécsi Tudományegyetemen működő, Jakab Ferenc professzor által vezetett Virológiai Nemzeti Laboratórium szakemberei is részt vettek. Úgy találták, hogy az azelasztint tartalmazó orrspray képes visszaszorítani az orrnyálkahártyán a vírus megtapadását és szaporodását a fertőzés korai szakaszában, ezáltal megakadályozva a Covid-19 betegség kialakulását vagy enyhítve a lefolyását.