Továbbra is 10 százalékos bevételnövekedést vár a Richter

Az árfolyamhatás miatt a harmadik negyedévben nagyot urgott a bevétel és a profit

Nem változtatott idei előrejelzésén a Richter, a gyógyszergyártó árfolyamhatástól megtisztítva 10 százalékos bevételnövekedéssel számol forintban – mondta Orbán Gábor vezérigazgató a vállalat harmadik negyedéves eredményeit értékelő sajtótájékoztatón.

A kedden közzétett gyorsjelentés szerint az elemzői várakozásokat jóval túlszárnyalva nőtt a Richter árbevétele és nyeresége a harmadik negyedévben: az árbevétel 38,3 százalékkal 217,8 milliárd forintra, az adózott nyereség több mint duplájára, 82,1 milliárd forintra nőtt az előző év azonos időszakához képest.

Orbán Gábor a várakozásokat felülmúló negyedéves eredményeket értékelve elmondta, hogy a korábbi időszakhoz képest idén jóval nagyobb hatása volt az árfolyamváltozásoknak, a forint gyengülése mellett a dollár és a rubel ritka, egyidejű erősödése jelentősen javította az árbevételt és a jövedelmezőséget is.

Az árfolyamhatás a konszolidált árbevételt 72 milliárd forinttal, a bruttó fedezetet 54,6 milliárd forinttal, az üzemi eredményt 38,5 milliárddal emelte meg az év első kilenc hónapjában. Eredménynövelő egyszeri tétel volt az amerikai partnercég, az AbbVie gyógyszergyártó 8,7 milliárd forintos mérföldkő-kifizetése is.

Orbán Gábor közölte, minden régióban növekedni tudott a Richter az év első kilenc hónapjában, kivéve Ukrajnában, ahová másfél hónapig nem tudott szállítani. Az ukrán hatóságok felfüggesztették a cég 35 termékének forgalmazását, ami több millió euró visszaesést okozhat. A nem jogerős intézkedés, amelyet a Richter jogi úton megtámadott, az orosz gyártóhellyel rendelkező cégeket sújtotta, de más cégnél nem alkalmaztak hasonló intézkedést – emelte ki a vállalatvezető.

A társaság legnagyobb piacán, az Egyesült Államokban az értékesítés éves szinten 37 százalékkal 117,5 milliárd forintra, az orosz piacon 47,1 százalékkal 89,9 milliárd forintra emelkedett az első három negyedévben.

A központi idegrendszerre ható cariprazine árbevétele először haladta meg a 100 milliárd forintot, és már 49 országban volt elérhető világszerte. A nőgyógyászati termékek aránya az árbevételben 34-ről 36 százalékra emelkedett, a cariprazine eladásai 21 százalékról 22 százalékra nőttek, míg a generikus termékek súlya a bevételi soron 27 százalékról 24 százalékra csökkent.

A vezérigazgató a negyedév fontos eseményei között említette a romániai nagy- és kiskereskedelmi leányvállalat értékesítését, amely várhatóan 100 milliárd forinttal csökkenti a tarsaság árbevételét, de az eredményhányadra nem lesz hatással. (MTI)