Van kockázata a Janssen-oltásnak, de elenyésző

EMA: Nagyon ritka esetekben lehet kapcsolat a vakcina és a vérrögképződés között

Rendkívül ritka esetekben kapcsolat állhat fenn a Janssen gyógyszeripari vállalat koronavírus elleni vakcinája és a nagyon ritka vérrögképződéses esetek között, az eddigi eredmények azonban azt mutatják, hogy az oltóanyag előnyei felülmúlják a lehetséges mellékhatások kockázatait – közölte az Európai Gyógyszerügynökség (EMA).

Az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatósága április első felében kezdte meg a Janssen által az új típusú koronavírus ellen kifejlesztett oltóanyaggal végzett beoltást követően jelentett nagyon ritka vérrögképződéses esetek kivizsgálását, miután az Egyesült Államokban addig négy, később további két erre utaló esetet jelentettek.

MTI/Koszticsák Szilárd

Az ügynökség kockázatértékelő bizottsága (PRAC) szerint ugyanakkor szükséges a vakcina termékinformációjának frissítése: a vérrögképződés esetleges veszélyét fel kell tüntetni a vakcina „nagyon ritka mellékhatásaként”. „Az egészségügyi szakembereknek és az oltásra váróknak tisztában kell lenniük azzal az eshetőséggel, hogy a beoltástól számított három héten belül nagyon ritka esetekben vérrögök képződése, illetve a trombociták számának csökkenése fordulhat elő” – közölte a bizottság.

Az immunválasz lehet az ok

A jelentett esetek többsége 60 év alattiaknál, többségükben nők között fordult elő az oltást követő két héten belül. A jelenleg rendelkezésre álló bizonyítékok alapján azonban konkrét kockázati tényezőt nem azonosítottak. A vizsgált esetek hasonlóságot mutatnak az AstraZeneca gyógyszergyár és az Oxfordi Egyetem Vaxzevria névre keresztelt oltóanyagánál jelentkező nagyon ritka rendellenességgel.

A vérrögképződés egyik elfogadható magyarázata, hogy a vakcina olyan immunválaszt vált ki, amely hasonló állapothoz vezet, mint ami a heparinnal kezelt betegeknél néha előfordul. Az úgynevezett heparin indukálta trombocitopénia (HIT) adott esetben tromboembóliás komplikációkhoz vezet.

Árulkodó tünetek

Vérrögképződés esetleges veszélye esetén fontos az azonnali szakorvosi konzultáció: haladéktalanul orvoshoz kell fordulni, ha beoltottnál légszomj, mellkasi, vagy hasi fájdalom, fejfájás, vagy homályos látás tünetei jelentkeznek, illetve akkor, ha duzzanat jelenik meg a lábban vagy apró vérfoltok jelennek a bőr alatt.

Az EMA az összes többi Európai Unióban engedélyezett oltóanyaghoz hasonlóan továbbra is figyelemmel kíséri a Jansen vakcinájának biztonságosságát és hatékonyságát, a legfrissebb információkat közli a nyilvánossággal. (MTI)