A franciáknál megint téma a szabadalmi oltalom feloldása

Négy elnökjelölt közösen állt ki a kezdeményezés mellett

Négy francia baloldali elnökjelölt a koronavírus elleni vakcinákat gyártó cégek szellemi tulajdonjoga védelmének megszüntetését szorgalmazza, és ennek érdekében nemzetközi fellépésére kérte Emmanuel Macron államfőt.

A radikális baloldali Jean-Luc Mélenchon, a Zöldeket képviselő Yannick Jadot, a szocialista Anne Hidalgo és az Új Antikapitalista Párt jelöltje, Philippe Poutou közös levélben arra kérte a köztársasági elnököt, hogy sürgősen szervezze meg a Kereskedelmi Világszervezet miniszteri értekezletét annak érdekében, hogy lehetővé váljon a vakcinák szabadalmi oltalmának feloldása, mindenekelőtt a legszegényebb országokban.

MTI/Balázs Attila

Az aláírók sajnálatosnak tartják, hogy a tavaly piacra került oltóanyagok 74 százaléka a magas és közepes jövedelmű országokba irányult, az alacsony jövedelműek az oltóanyagoknak csak alig 1 százalékát kapták meg.

Miközben több ország támogatja a szabadalmi védettség felfüggesztését a járvány elleni hatékonyabb védekezés érdekében, az uniós tagállamok között nincs egyetértés a kérdésben. Emmanuel Macron eleinte támogatta a lehetőséget, majd utóbb visszakozott.

A kérdésről tavaly részletesen írtunk:

Kényszerengedély rendelésre