C-vitamin: kétségek és tévhitek

Amit a legnépszerűbb vitaminról tudni kell

C-vitamint venne a beteg… Természetes eredetű vagy szintetikus legyen? Számít-e, hogy aszkorbinsavként vagy aszkorbátként van jelen a C-vitamin a termékben?  Mindegy-e, hogy szabad formájú vagy liposzómális a C-vitamin? Elég-e önmagában adagolni vagy előnyösebb a bioflavonoidokkal dúsított verzió?

A C-vitamin mindig is a legismertebb és legkeresettebb vitaminok közé tartozott. Ha az immunrendszer erősítéséről van szó, a legtöbben elsőként ehhez nyúlnak. A koronavírus-járvány pedig még plusz lendületet is adott a C-vitamin-készítmények piacának.

Táplálkozás és/vagy szupplementáció

C-vitamin-szupplementációra akkor van szükség, ha a táplálkozással nem fedezhető a szükséglet. Jogosan vetődik fel a kérdés: aki sok zöldséget és gyümölcsöt eszik, az sok C-vitamint is fogyaszt? Ennek megválaszolásához tisztában kell lenni azzal, hogy a gyümölcsök és zöldségek C-vitamin-tartalma éretlen állapotban a legmagasabb. Ez a C-vitamin-tartalom a későbbiekben, az érési, begyűjtési, tárolási, szállítási és feldolgozási folyamatok során kisebb-nagyobb mértékben csökken.

123rf.com

Félrevezető tehát abból kiindulni, hogy 100 gramm eper C-vitamin-tartalma 80 mg, ha a gyümölcsöt csak többnapos szállítás és hosszú tárolás után fogyasztják el. A fagyasztószekrény sem jelent garanciát a C-vitamin-tartalom megőrzésére: mínusz 20 °C-on való tárolásnál például jelentős mértékű vitaminveszteséggel lehet számolni már 3 nap alatt is; a zöldségek/gyümölcsök C-vitamin-tartalmának akár az ötöde elveszhet. Az már ismertebb, hogy hőhatás (sütés, főzés) miatt is elbomolhat egy része. Míg a kíméletes eljárásnak számító párolással átlagosan 15 százalékkal csökken a zöldségek C-vitamin-tartalma, addig a hagyományos, bőséges mennyiségű vízben való főzéssel akár 40-70 százalék is kárba veszhet.⁽¹⁾

Érdemes lenne utánajárni annak is, hogy valóban mélyponton van-e a szervezet C-vitamin-szintje a téli hónapokat követően. Mivel a C-vitamin-bevitel a táplálkozáson nyugszik, a kérdés megválaszolásához a táplálkozással a szervezetbe jutó C-vitamin mennyiségét és ennek a szezonalitását kellene boncolgatni. Erre vonatkozó hazai adatok egyelőre nem ismertek, mindössze a táplálkozási szokások alapján feltételezhető, hogy a szervezet C-vitamin-szintje télen alacsonyabb, mint nyáron.⁽²⁾

A milligrammok kérdése

Megoszlanak a vélemények abban, hogy mennyi C-vitamint kellene a szupplementáció keretében magunkhoz venni. C-vitaminból idehaza a napi beviteli referenciaérték (NRV) 80 mg, és más országokban is hasonló. Az Egyesült Államokban például a 19 év fölötti nőknek 75 mg, a férfiaknak pedig 90 mg az ajánlott napi bevitel (RDA). A várandósság, illetve a szoptatás alatti megnövekedett vitaminigényt figyelembe véve 85 mg, illetve 120 mg aszkorbinsav szerepel az ajánlásban. A szabad gyökök fokozott képződésével járó dohányzás napi plusz 35 mg aszkorbinsav-bevitelt tesz szükségessé – derül ki a tengerentúli ajánlásokból.

A szakemberek körében egyre inkább elfogadott az a nézet, miszerint a C-vitamin kedvező élettani hatásainak az érvényesüléséhez legalább napi 200 mg bevitele ajánlható. Ez lehet az a mennyiség, ami már nemcsak a skorbuttól véd, hanem maximalizálhatja a C-vitamin nyújtotta széles körű egészségvédő szerepet.⁽³⁾ A vizsgálatok szerint 200 mg fölötti napi dózis rendszeres szedése ad kimutatható védelmet a náthával szemben. Több vizsgálat alapján megállapítható, hogy felnőtteknél 8 százalékkal, gyermekeknél 14 százalékkal rövidíti le a betegség időtartamát a megelőzési céllal alkalmazott aszkorbinsav. Sőt, a profilaktikusan szedett C-vitamin a megbetegedés súlyosságát is képes mérsékelni.⁽⁴⁾

Azonban túlzásba sem ajánlott esni! Egyrészt napi 2 g-os adag fölött jelentkezhetnek a C-vitamin mellékhatásai, a hasmenés és a hasi diszkomfort. Másrészt az egyszerre bevitt nagyobb dózis esetén – a C-vitamin intesztinális felszívódásában főszerepet játszó transzportrendszer telítettsége miatt – a biohasznosíthatóság csökken. Ez az oka annak, hogy ha a napi dózist egyszeri 200 mg-ról egyszeri 2500 mg-ra (több mint 12-szeresére) emeljük, akkor a vérből kimutatható C-vitamin mennyisége mindössze 1,25-szörösére nő.⁽⁵⁾

Egyszerre vagy többször bevéve?

A reklámokban gyakran hangsúlyozzák, ha egy készítmény retard vagy liposzómális. Valóban fontos ez a C-vitaminnal kapcsolatban? Az kétségtelen, hogy a C-vitamin felszívódásában részt vevő, telíthető transzportmechanizmus miatt az alkalmankénti óriásadagoknál (egyszerre több gramm) kedvezőbb hatású lehet a kisebb aszkorbinsavdózisok gyakoribb alkalmazása. Vagyis a C-vitaminos patikaszerek szedésénél célszerű a többször keveset elvet követni. Számos technológiai kutatás és fejlesztés célozza az orálisan adagolt aszkorbinsav elnyújtott, egyenletes felszabadulásának a megvalósítását, hogy napi egyszeri C-vitamin-bevétellel is elérhető legyen a biohasznosíthatóság növekedése.

Több lehetőség van, így a speciális filmbevonatok, illetve a lipidvezikulákba zárás is megoldást kínálhat. A liposzomális C-vitaminoknál a szója- vagy tojáseredetű lecitinbe zárás – a lecitin abszorpciófokozó hatása miatt – kedvezően hathat a C-vitamin felszívódására. Részben ennek tudható be, hogy a liposzómás formájú C-vitamin nagyobb arányú felszívódást, jelentősebb mértékű vérszintemelkedést tehet lehetővé, mint a hagyományos formában per os adagolt C-vitamin.⁽⁶⁾

A szerves C-vitamin legendája

A C-vitamin eredetét illetően érdemes eloszlatni a betegekben azt a téveszmét, miszerint „a szerves formájú C-vitamin jobb” vagy hatásosabb, mint a szintetikus. Tudatosítani kell, hogy a C-vitamin, akár szintetikus, akár természetes eredetű, egy szerves vegyület. A hatása pedig nem függ attól, hogy szintetikusan állították elő vagy valamilyen növényből származik.⁽⁷⁾ Vagyis gyakorlatilag mindegy, hogy szintetikus C-vitaminból tartalmaz 100 mg-ot egy tabletta vagy acerolából/csipkebogyóból extrahált 100 mg aszkorbinsavat tablettáztak.

Az összetevők listáját tanulmányozva kiderül, hogy számos patikaszer aszkorbinsav formában tartalmazza a C-vitamint, másokban pedig aszkorbátként (kalcium-aszkorbát, nátrium-aszkorbát) fordul elő. Többen az aszkorbátos verziót puffereltnek és kevésbé savasnak tekintik, és az érzékeny gyomrúaknak ajánlják. Ennek ellenére tudni kell, hogy jelenleg nem áll rendelkezésre olyan tudományos evidencia, amely azt igazolná, hogy az aszkorbát-sós készítmények kevésbé irritálnák a gasztrointesztinális nyálkahártyát, mint az aszkorbinsavas termékek.⁽⁷⁾ Az aszkorbil-palmitát és az aszkorbil-sztearát zsíroldékony formában kínálja az antioxidáns vitamint (ennek például a növényi olajok stabilitásnövelésében van szerepe). Ezekből az amfipatikus molekulákból a bélcsatornában hidrolízis révén aszkorbinsav keletkezik, és ettől a ponttól kezdve a rendeltetése megegyezik az aszkorbinsavéval.⁽⁷⁾

Önmagában vagy kombinációban?

A monokomponensű C-vitaminok mellett gyakoriak a kombinációs készítmények. A multivitaminokon kívül kiemelendő a C-vitamin cinkkel történő társítása. Ennek a párosnak a náthás panaszok enyhítésében mutatott hatásosságát és jó biztonságossági profilját vizsgálatok is igazolják.

Népszerűek a bioflavonoidokat is tartalmazó C-vitaminos készítmények. Tévhit azonban, hogy a bioflavonoidos C-vitamin aszkorbinsav-tartalma jobban hasznosul a szervezetben. Tíz klinikai vizsgálat eredményeinek az összegzéséből egyértelmű, a felszívódásban nincs különbség aszerint, hogy a C-vitamint önmagában vagy flavonoidokban dús étellel egyszerre veszik be.⁽⁷⁾ Vagyis a bioflavonoidok nem hatnak a C-vitamin bélből történő felszívódására.

Vitathatatlan azonban, hogy a bioflavonoidokkal számos kedvező élettani hatás járhat. Azok a termékek tehát, amelyek a C-vitamin mellett ilyeneket tartalmaznak, azt a plusz előnyt kínálják, hogy a bioflavonoidokhoz antioxidáns, antiinflammatorikus, illetve antimikrobiális aktivitás köthető.

Dr. Harsányi Mária
szakgyógyszerész

Forrás:
(1) Phillips KM. et al. Stability of vitamin C in fruit and vegetable homogenates stored at different temperatures. J. Food Comp. Anal. 45;147-62. 2014.
(2) Carr AC. et al. Factors affecting vitamin C status and prevalence of deficiency: A global health perspective. Nutrients 12, 1963. 2020.
(3) Frei B. et al. Authors’ perspective: What is the optimum intake of vitamin C in humans? Crit Rev Food Sci Nutr. 52;815-29. 2012.
(4) Hämila H. et al. Vitamin C for preventing and treating the common cold (Review). Cochrane Database of Systematic Reviews Art. No.:CD000980; 2013.
(5) Blanchard J. et al. Pharmacokinetic perspectives on megadoses of ascorbic acid. Am. J. Clin. Nutr. 66;1165-71. 1997.
(6) Lukawsky M. et al. New oral liposomal vitamin C formulation: properties and bioavailability. J. Lip. Res. doi.org/10.1080/08982104.2019.1630642. 2018.
(7) www.lpi.oregonstate.edu; 2021. febr. 19.

Megjelent a Pirultrend 2021. márciusi számában.