Így mentené meg a kamara a kispatikákat

A Magyar Gyógyszerészi Kamara több javaslatot is benyújtott a szaktárcához a patikák jövedelmezőségének növelése és a kispatikák megmentése érdekében – írja a PharmaOnline.

Hankó Zoltán, a kamara elnöke szerint a jelenleg érvényes árrés-rendszer az oka annak, hogy a patikák nem képesek kigazdálkodni az elengedhetetlen minimálbért és a garantált bérminimum emelést. 

A problémák megoldására az MGYK egyik javaslata, hogy az 500 forint alatti gyógyszerek árrése egységesen 135 forint legyen, ami legfeljebb 1,3-1,4 milliárd forintos többletkiadással járna. Ezek plusz költség elvileg 50-50 százalékos arányban oszlana meg az egészségbiztosítás illetve a lakosság között, de Hankó Zoltán szerint létezik olyan megoldás, amelynek eredményeként a rászorulók költségei nem emelkednének.

A másik javaslat, hogy az 5500 forintnál drágább gyógyszereknél nem egy konkrét összegben, hanem százalékos arányban határoznák meg az árrés mértékét. Az árrés szabályozásnál jelenleg is hatályos degresszió azonban változatlanul megmaradna, 27-től csökkenne folyamatosan 4,5 százalékra. Ez a megoldás további 4,5-5 milliárd forintot igényel, s ezalkalommal a többletnek elsősorban a gyógyszerkasszában kellene megjelennie, mivel a drágább készítményekhez általában magasabb támogatás társul.

A kamara szerint kizárólag ezek a változtatások azonban nem oldják meg a kispatikák működési problémáit. Megoldásként ebben az esetben a különböző – működési támogatás, szolgáltatási díj, generikus ösztönző – címen érkező központi támogatás újragondolását javasolják.